25. 12. 2018.
Poslednjeg vikenda novembra u prostorijama Sportske hale Smederevo održan je prvi, informativni sastanak srednjoškolaca-učesnika projekta „Kreativ Ink“.

Sastanku su prisustvovali svi zainteresovani učenici smederevskih srednjih škola, koji su tokom prethodnih nedelja obavešteni o ovom poduhvatu udruženja Pro.Tok21.

Predstavnici Udruženja zaduženi za projekat „Kreativ Ink“ pojasnili su mladim sugrađanima detalje vezane za cilj i tok ove akcije. Obuke vezane za novinarstvo, medije, montažu, veb dizajn, i druge (digitalne) veštine potrebne za kreiranje savremenog medija privukle su čak srednjoškolaca da dođu i prijave se za učešće u projektu. Prezentatori su izložili okupljenima sadržaj sva četiri plana projekta: obuke, kreiranje portala za srednjoškolce (kuliranje.rs) od strane njih samih, obučavanje i podsticanje građanske inicijative kroz projekte, kao i konačni cilj – kreiranje kreativnog inkubatora za mlade preduzetnike grada. Maloletnim licima podeljene su saglasnosti za učešće u projektu, koje njihovi roditelji treba da potpišu.

Nakon prvog okupljanja, sledi nekoliko zajedničkih obuka u nizu tokom decembra, na kojima će prijavljeni proći kroz osnove digitalne pismenosti, potrebne za učešće u jednom ovakvom projektu. Nakon nekoliko nedelja i novih saznanja o vrstama obuka i budućih zanimanja koje kroz učešće u projektu mogu da izuče, ovi ambiciozni mladi ljudi biće razvrstani u timove prema interesovanjima, gde će, pod budnim okom mentora, sticati veštine zbog kojih su se prijavili za učešće.

Prvi rezultati, u vidu srednjoškolskog portala kuliranje.rs očekuju se već od februara 2019-te godine.