22. 01. 2021.
Poslednja nedelja u 2020. godini bila je predviđena za donošenje odluke o postavljanju Semafora zagađenja na centralnom gradskom trgu u Smederevu.

Iako su aktivisti naglasili da ovaj konkretan zahtev građana mora biti ispoštovan, Gradska uprava ga nije uvažila i ponovo ignorisala više hiljada potpisanih Deklaracija za čist vazduh. 4567 je broj koji je gradskoj vlasti potpuno beznačajan, posmatraju ga kao cifru, a ne kao broj iza kojih stoji ime i prezime svakog građanina Smedereva koji se bori za sopstveno zdravlje i zdravlje svoje dece, roditelja, prijatelja.

Inicijativa Crveni bedževi je u svojoj borbi i naporima koje ulaže, naišla na podršku javnih ličnosti koje podržavaju Smederevke i Smederevce u pronalaženju rešenja za problem aerozagađenja. Kratkom video porukom oni pozivaju da se postavi Semafor zagađenja i naglašavaju da je pravo za zdravu životnu sredinu osnovno ljudsko pravo. Ohrabrenje za istrajnost ka cilju pristiže od naših dragih i cenjenih sugrađana Jovana Joce Tišma, Lazara Džamić i Maje Nikolić, uvaženih glumaca poput Radoslava Milenković, Mirjane Karanović, Zinaide Dedakin, Katarine Radivojević, Anđelke Prpić sa sinom Jakšom, Jakova Jevtovića, Strahinje Blažića, Zlatka Rakonjca, Marka Janjića, Milana Pajića, Vladana Slavkovića, poštovanih novinara poput Zorana Kesića i Jelene Obućine, poznatih muzičara, među kojima su Dejan Cukić, Gale Kerber, Inspektor Blaža. Takođe, velika podrška pristigla je od velika dva profesionalca koja vode emisiju Marka Žvaka, istoimenjaka Dušana i Dušana.  

Inicijativa se nada da će uroditi plodom svaka poruka podrške da se Semafor zagađenosti postavi, kako bismo sa sigurnošću znali kada udišemo čist vazduh.

POZIV ZA PODRŠKU
Crveni bedževi vas pozivaju da podržite ovu akciju i da do kraja zajedno sprovedemo volju građana, koja je SAMO PRVI KORAK ka rešenju zagađenja vazduha! Od ove naše male borbe zavise dalji koraci lokalne samouprave po ovom pitanju. Možete se snimiti telefonom sa kratkom porukom : „ Smederevci treba da znaju kad je vazduh zagađen. Postavimo Semafor zagađenja!“ i poslati na profil Crvenih bedževa, ili jednostavno – šerovati sadržaje sa naše stranice.

Do potpuno čistog vazduha u Smederevu!