Nakon uspešno realizovanih uličnih akcija, sa ciljem podizanja svesti o problemu aerozagađenja, organizacija Pro.Tok21 je, kroz svoju inicijativu Crveni bedževi, realizovala set edukativno-informativnih aktivnosti, sa potpisivanjem peticije, u okviru projekta Mesec za čist vazduh. Projekat je podržan od USAID-a, a sprovodi se uz podršku Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD), Fondacije Jelena Šantić, i organizacije CRTA.

Iako je trajao mesecima, ključne aktivnosti u vidu uličnih akcija i performansa trajao je ukupno 4 nedelje - od sredine avgusta do sredine septembra 2020.godine. Višesatne ekološke edukativne razgovore vodili su sa građanima mnogobrojni mladi volonteri. Smederevski trg, kao centralno mesto održavanja projekta, nudio je tog meseca priliku da se golim okom vidi kako izgledaju pm čestice na našem trgu, putem animiranog prikaza u našem promotivno-edukativnom štandu Kocka čistog vazduha. Ulična instalacija u vidu brendirane kocke predstavljala je glavnu atrakciju svim prolaznicima. Kocka čistog vazduha mamila je prolaznike da uđu i saznaju šta se unutra nalazi. Monitori u funkciji “prozora” prikazivali su kadrove grada oko Kocke, stvarajući iluziju da se zaista gleda kroz prozor. Sem Gradskog trga, bilo je i drugih lokacija na kojima se putem edukativnih, muzičkih i promotivnih događaja kreativnog sadržaja i performansa privlačila pažnja sugrađana, i nudila im se prilika da potpišu svojevrsnu peticiju -  Deklaraciju za čist vazduhu, kojom se jasno izjašnjavaju da žele da na prvom mestu budu informisani o stepenu zagađenja u realnom vremenu (postavljanjem Semafora zagađenja), kao i da se ubrzaju koraci ka rešavanju problema zagađenja vazduha u Smederevu. Semafor aerozagađenja, koji bi u realnom vremenu, na prometnom mestu u gradu, prikazivao jasno i jednostavno stepen zagađenosti vazduha, konkretan je zahtev sugrađana i očekivanja su da gradska vlast to ispuni građanima

http://www.protok21.org.rs/uploads/PDF/Crveni-bedzevi-deklaracija-za-cist-vazduh.pdf strana kako izgleda deklaracija svežeg vazduha.
Video ljudi koji potpisuju peticiju:


Takođe, podršku akciji i priliku građanima za potpisivanje Deklaracija pružili su skoro svi ugostiteljski objekti u glavnoj šetačkoj ulici. Muzički sastavi, koji su uličnim svirkama za koje smo umesto novčanog priloga mogli da damo svoj potpis, okupila je veliki broj bendova iz Smedereva i okoline. Pokrenuta je i onlajn verzija peticije, a pritisak javnosti stvarao se i onlajn kampanjom, kao i video serijalima Čađavci ( u produkciji pozorišta Patos) i Eko-raporteri - javno postavljanje pitanja o ekologiji za Gradsku upravu od strane građana.

Rezultat koji je projektna inicijativa postigla tokom jednog meseca, svojim raznovrsnim kreativnim i edukativnim aktivnostima, broji ukupno 4567 potpisanih Deklaracija za čist vazduh.
 


Upravo je peticija bila povod održanog sastanka između gradonačelnika Smedereva i Crvenih bedževa. Razgovaralo se o svim izvorima zagađenja, kako bi se definisale prepreke i krenulo u njihovo razilaženje. Dokument sa izgledom semafora i specifikacijom ovog uređaja predat je gradonačelniku i istaknuti su prioriteti njegovog postavljanja. Kako su Crveni bedževi insisistirali da se precizira rok odluke o postavljanju Semafora zagađenja, dogovoreno je da to bude sredina poslednjeg meseca u ovoj godini. Aktivisti su naglasli da ovaj konkretan zahtev građana mora biti ispoštovan, i da bi za Gradsku upravu bilo povoljnije da to urade nadležne institucije čija je to zakonska obaveza,  nego sami građani.

Početak grejne sezone 2020/21


Crveni bedževi - Građani Smedereva u akciji za čist vazduh