31. 07. 2020.
Sredinom avgusta počinje Mesec za čist vazduh, projekat koji realizuje udruženje Pro.Tok21 iz Smedereva. Ovaj projekat podrazumeva uključivanje zajednice u rešavanje aktuelnog izazova za sve stanovnike grada: zagađenje vazduha i predstavlja logičan sled kampanje Crveni bedževi, koja postoji već skoro dve godine.

Tokom četiri nedelje, od 15. avgusta do 15. septembra, u gradu će bit organizovano više različitih uličnih akcija, koje obuhvataju niz muzičkih, edukativnih i promotivnih aktivnosti. Cilj svih akcija je da se građani Smedereva upute u stvarne razloge zagagađenosti vazduha koji svi udišemo, i da im se predstave realni koraci koje možemo preduzeti kako bi se situacija po ovom pitanju popravila. 


Ranija ideja masovnih okupljanja na koncertima, predstavama i radionicama napuštena je zbog epidemiološke situacije, i zamenjena je pojedinačnim uličnim akcijama. Ipak, zadržan je dinamičan koncept koji se odvija na ulici, u interakciji sa građanima, ali uz sve mere zaštite koje su preporučene radi zaštite zdravlja.


Mnogo letnjih kreativnih aktivnosti uključivaće veliki broj mladih ljudi. Oni će činiti tim koji radi na promeni razumevanja ovog problema kod građana, te i pomak po pitanju rešenja. Svoje volnterske sate posvetiće zanimljivim aktivnostima koje podrazumevaju interakciju sa građanima. 


Svi zainteresovani volonteri mogu se priključiti timu, i doprineti rastu stvarne ekološke svesti svojih sugrađana kroz različite oblike delovanja. Volontiranje može biti raznoliko, i prilagođeno količini vremena koju je neko spreman da investira. Naših nekoliko sati može zajednički načiniti promenu! Cilj je da se što više nas uključi u ovaj jednomesečni građanski ekološki razgovor koji podržava veliki broj umetnika, prosvetnih radnika, lekara i omladine.


Prijava za volontere otvorena je do utorka 4. avgusta, putem inboxa na fejsbuk stranici #CB ili na telefone 0611884675 i 0692271991.