12. 09. 2020.
Akcija “Mesec za čist vazduh “ se već uveliko privodi kraju, s obzirom na to da je počela 15. avgusta, a završiće se 15. septembra. Cilj akcije je uvođenje semafora zagađenosti vazduha koji bi se nalazio u centru grada i u svakom trenutku pokazivao stepen zagađenosti u našem gradu.

Do sada je skupljeno više od 3000 glasova, što je bio cilj, ali tu nipošto nije kraj. Atrakcije koje prate ovaj projekat se još uvek ne završavaju. 

Uličnih neupadljivih muzičkih nastupa za prolaznike do sada je bilo mnogo, dok su se smenjivali različiti muzičari i žanrovi. Građani su uživali u svirkama i sve ih oduševljeno ispratili, pružajući podršku svojim potpisom na deklaraciji.

Pokretni štandovi su obišli mnoge delove i ulice grada, kao i okolna sela, pa su priliku da potpišu deklaraciju dobili i građani koji nisu bili u mogućnosti da prošetaju centrom grada. 

Kocka, jedna od glavnih atrakcija, u velikoj je meri podržana i predstavlja svakodnevnu zanimljivost kojoj je vrlo lako, ali i vrlo važno pristupiti. Pored toga što je mališanima, jednim od najčešćih posetilaca, zabavna i interesantna, kocka u svojoj unutrašnjost sadrži monitor koji svim prolaznicima na dohvat ruke pruža mnoštvo tragičnih, ali neophodnih informacija, vezanih za zagađenost vazduha. Pored monitora, ona sadrži i filtere koji prečišćavaju vazduh, pa je stoga moguće istinski osetiti kakav bi vazduh trebalo da udišemo. 

Ukoliko svoje slobodno vreme volite da provodite sa prijateljima ili porodicom u kafićima, i dalje imate mogućnost da doprinesete razvoju ovog projekta. Skoro svaki od kafića u Ulici kralja Petra sadrži deklaracije koje možete u svakom trenutku potpisati. 

Jednu od glavnih senzacija predstavljale su 3 maskote koje su bile tu da zabave i animiraju najmlađe sugrađane, a samim tim privuku i pažnju njihovih roditelja, koji su se na taj način informisali o trenutnoj situaciji vezanoj za zagađenost vazduha i voljno dali svoje učešće u menjanju iste.

Niko nije ostao uskraćen ni prava da postavi pitanje vezano za zagađenost vazduha gradskoj upravi. Naši eko-reporteri su sastavili spisak pitanja koja će biti prosleđena nadležnim organima, a nakon toga će se čekati povratna informacija.

Ukoliko ste propustili neku od navedenih akcija, još uvek nije kasno da nam se pridružite. Kocka će, kao i do sada biti postavljena na trgu, često u pratnji dobre muzike. Lista za pitanja lokalnoj upravi je još uvek otvorena, potrebno je samo da sastavite pitanje vezano za zagađenost i postavite ga našim volonterima koji će se nalaziti pored kocke. 

Primarni cilj, vezan za broj potpisa je postignut, ali ono što je još važnije je da je svest građana o ovom ekološkom problem značajno podignuta. Samim tim, jedna velika stvar je učinjena za čitav grad.