13. 10. 2020.
Nakon višenedeljnih različitih akcija inicijative Crveni bedževi, koji su imale za cilj da se prikupi što veći broj potpisanih Deklaracija za čist vazduh, pokrenuta je i onlajn verzija ove specifične vrste peticije.

Mesec za čist vazduh trajao je četiri nedelje, i tokom tog perioda mnogo sugrađana se uključilo u animiranje ostalih Smederevaca da razumeju ozbiljnost problema zagađenog vazduha i da potpišu Deklaraciju. Cilj prikupljanja što većeg broja potpisa je - osim izričitog izjašnjavanja da građani imaju pravo da budu zaštićeni i da učestvuju u rešenju - i zahtev prvog sledećeg koraka od nadležnih: javno i svima vidljivio informisanje o zagađenju vazduha na centralnom gradskom trgu, postavljanjem „Semafora zagađenja“, koji u relanom vremenu prikazuje stanje i preporuke. Smatra se da je ovaj korak ključan zbog daljih efekata, kako na građane koji još nisu osvestili problem, tako i na nadležne, koji bi ovim činom pokazali aktivno delovanje u pravcu rešenja. Iako je tokom akcije prikupljeno oko 4000 potpisa u „fizičkom“ obliku, koji će sa jasnim zahtevom uskoro predati nadležnima udruženje Pro.Tok21 koje sprovodi celu akciju, aktivirana je i onlajn peticija koja je takođe od velikog značaja za efekat i uspešnost cele akcije. Nju mogu potpisati i oni koji su to već učinili u „papirnom“ obliku, ali je posebno formirana zbog onih građana koji za to nisu imali prilike, nisu bili informisani, ili ne žive u Smederevu ili čak Srbiji. Peticiju potpisujemo na brz i jednostavan način, a preporučljivo je da pozovemo i svoje prijatelje da to učine.

Minut-dva onalajn izjašnjavanja da se zalažemo za čist vazduh u Smederevu i semafor zagađenja može promeniti dosta! Potpišimo!

POTPIŠITE OVDE