10. 11. 2020.
Gradskoj upravi Smederevo su 9. novembra 2020. godine zvanično predate 4186 papirnih i 381 onlajn potpisanih Deklaracija za čist vazduh, koje predstavljaju svojevrsnu peticiju građana kojom se zahteva rešavanje problema zagađenja, čiji prvi korak treba da bude postavljanje javnog informativnog „Semafora zagađenja“.

 

Molba Gradskoj upravi – Okrugli sto sa o rešenju aerozagađenja i postavljanju semafora


Uz predate potpise građana, upućen je istovetan dopis na četiri adrese u zgradi Gradske uprave: gradonačelniku - gospodinu Jovanu Beču, predsednici Skupštine grada - gospođi Vesni Kiš Kostić, načelniku Gradske uprave - gospodinu Milku, kao i Gradskom veću – članovima. U dopisu je upućen poziv čelnicima Gradske uprave da poslednje nedelje novembra učestvuju svi zajedno na okruglom stolu, kome će prisustvovati stručni konsultanti, i predstavnici udruženja Pro.Tok21.
Na okruglom stolu treba da se javno iznese celokupna problematika oko zagađenja vazduha, i da svi prisutni otvoreno navedu probleme i prepreke, te i da se formira strateški plan za rešenje. Takođe, treba da se predstavi ideja semafora i njegove funkcije, kako bi Grad što pre doneo Odluku o postavljanju ovog uređaja na centralnom gradskom trgu. 


Semafor zagađenja – ključan za zdravlje Smederevaca


Ovaj semafor sa indeksom zagađenosti, upozorenjima i preporukama, od ključne je važnosti za prvi korak: očuvanje zdravlja Smederevaca, koji često ne znaju kad je vazduh opasan po zdravlje.  Semaforom bi se ispunio Član 23 Zakona o zaštiti vazduha Republike Srbije, koji propisuje obavezu za lokalnu samoupravu da javno informiše građane o nivou zagađenja vazduha u gradovima čiji je vazduh III kategorije, kao što je slučaj sa Smederevom.


Deklaracija za čist vazduh


Krajem leta 2020. prikupljani su potpisi građana na pojedinačnim Deklaracijama za čist vazduh. Na ovom papiru su se građani izjasnili da traže rešavanje problema i zaštitu od industrijskog zagađenja, da traže učešće u rešenju, ali i da zahtevaju što hitnije postavljanje „Semafora zagađenja“ na centralnom gradskom trgu, kako bi se u realnom vremenu javno istakli podaci o kvalitetu vazduha, da bi građani znali kada da zaštite sebe i svoje zdravlje, maskom ili neizlaženjem.


Inicijativa Crveni bedževi


Inicijativa Crveni bedževi, koju vodi udruženje Pro.Tok21, već skoro dve godine radi na pokretanju rešenja zagađenja vazduha u Smederevu. Kako je problem veoma složen i uzrokuje ga mnogo različitih faktora, Bedževi su preduzimali različite akcije – od podizanja svesti o problemu, do razgovora i apela ka gradskim čelnicima, i stvaranja pritiska javnosti kako bi se konačno u februaru 2020. usvojio Plan kvaliteta vazduha, kao krovni lokalni dokument za otpočinjanje procesa rešavanja problema.


Crveni bedževi žele da budu partneri Gradskoj upravi u rešavanju problema zagađenog vazduha u Smederevu. Ukupno 4567 građana, od kojih je papirnu Deklaraciju potpisalo njih 4186, a onlajn verziju 381 građanin, očekuje otvoren odnos gradskih vlasti prema ovom pitanju, i prihvatanje učestvovanja na okruglom stolu koji udruženje Pro.Tok21 planira za poslednju nedelju novembra.