22. 01. 2021.
Otvoreno pismo predesednici Skuštine grada Smedereva Vesni Kiš Kostić povodom ignorisanja 4567 građana Smedereva.

Crveni bedževi su u periodu od 15. avgusta do 15. septembra prošle godine sproveli kampanju prikupljanja potpisa za Deklaraciju za čist vazduh, u kojoj se, pored ostalog, od Gradske uprave traži da se postavi Semafor zagađenja vazduha na centralnom gradskom trgu, kako bi građani Smedereva u svakom trenutku mogli da se informišu o stepenu zagađenosti vazduha.


U tim toplim, letnjim danima, lepo je bilo biti Smederevac jer - em je vazduh manje zagađen nego inače, em su muzički događaji koje su Crveni bedževi, povodom Meseca čistog vazduha u Smederevu, organizovali na otvorenom u različitim delovima grada (poštujući sve mere zaštite), predstavljali jedino osveženje u sivilu nastalom pandemijom Covida19. 


Nekako u isto vreme, krajem avgusta, gospođa Vesna Kiš Kostić je na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Smedereva (ne)namerno izabrana za predsednicu ovog najvišeg organa lokalne vlasti i tako dobila jedinstvenu priliku da započne svoj predsednički mandat pruženom rukom saradnje svima nama koji hoćemo čist vazduh u Smederevu.To je najmanje što smo nas 4.567 potpisnika Deklaracije očekivali od predsednice koja voli svoj grad!
Poštujući prvih 100 dana sna u predsedničkoj fotelji, pokušali smo da probudimo predsednicu, prvo, otvorenim pozivom, a zatim i telegramom, sa željom da sednemo za sto i razgovaramo o rešavanju ovog problema. Međutim, od predsednice - ni pisma, ni razglednice.


Draga naša predsednice, Vesna Kiš Kostić, probudite se!


Evo, zima je već uveliko. Zbog rada gradskih kotlarnica na mazut, individualnih ložišta (grejanje na ugalj), Železare, gradskog saobraćaja, divljih deponija i nečinjenja vlasti, vazduh u našem gradu je još zagađeniji.


Treba li da Vas podsetimo da je aerozagađenje direktan uzrok smrti 223 naših i Vaših sugrađana, komšija, rođaka, prijatelja, poznanika godišnje, ili ćete u to da se uverite kada bude kasno, jer PM čestice, kao ni Corona virus, ne prave selekciju, nema povlašćenih?
Podsetićemo Vas i to da ste izabrani da slušate narod, a ne samo svoje političke saradnike. A narod (nas skoro pet hiljada stanovnika ovoga grada i mnogo više onih koji nisu bili u prilici da potpišu Deklaraciju) traži da se postavi LED ekran koji će pokazivati koliko je vazduh zagađen, da bi Smederevci znali šta udišu. 


U ovom slučaju, ćutanje nije zlato. Vi možete da prihvatite naš poziv, što Vam toplo preporučujemo, a možete i da odgovorite sa “NE”, ali nemate prava da ćutite, jer funkcija koju obavljate obavezuje Vas na to. Vi ste predsednica najvišeg zakonodavnog organa u gradu i vi nemate pravo da ne odgovarate na apele i ignorišete inicijative svojih sugrađana, ako na to niste spremni - onda niste spremni ni za funkciju koju trenutno obavljate.


I na kraju, rado bismo Vam poželeli miran zimski san u Vašem mandatu predsednika Skupštine grada, ali ne možemo, jer se gušimo, a Vi?