06. 02. 2020.
Udruženje Pro.Tok21 (inicijativa Crveni bedževi) organizovalo je u Smederevu 5. 2. 2020. protestni skup i šetnju građana pod nazivom „Borba za čist vazduh: Provetravanje Smedereva“. Ovaj protest je bio deo združene akcije Borba za čist vazduh, u kojoj je učestvovalo više od 20 zagađenih gradova Srbije, a u organizaciji lokalnih inicijativa.

Građanski skup na Dunavskom keju je počeo u 18 časova, nakon čega su organizatori pozvali sugrađane da zajedno prošetaju Ulicom kralja Petra, do zgrade Gradske uprave, gde su pročitani zahtevi prema lokalnoj samoupravi. Crveni bedževi su okupili uprkos lošem vremenu oko 150 ljudi i uputili zahteve gradskoj vlasti.
Okupljenima su se predstavili predstavnici Crvenih bedževa, Dušan Vulić i dr Branislav Todorović.
„Priroda je učinila svoje. Snažan vetar je oduvao sve PM čestice na kratko. Sada je red na nas građane da provetrimo naše nadležne institucije i ponovo napravimo naše gradove normalnim i zdravim mestima za život. Ispred zgrade Opštine smo istakli zahteve i dugoročne, kratkoročne i hitne mere za poboljšanje kvaliteta vazduha. Sutra ih predajemo Gradskoj upravi!” – poručio je okupljenim građanima Dušan Vulić.
Nakon toga dr Branislav Todorović je pred građane izneo zahteve inicijative, među kojima se nalaze kratkoročni (obaveštavanje građana, zaštita dece i ugroženih, i drugi), kao i dugoročni zahtevi (olakšavanje priključivanja na gas za sve građane - subvencijama i smanjenim procedurama, konverzija gradskih kotlarnica sa mazuta na eko goriva, semafor koji javno obaveštava kad je zagađenje najveće, pošumljavanje). Posebnu pažnju u zahtevu građana, koji su predati Gradskoj upravi, građani su posvetili hitnim zahtevima koje LS može odmah da učini: konverzija dve kotlarnice za koje Grad već ima projekat, sredstva iz budžeta za subvencije građanima za priključak na gas, postavljanje semafora zagađenja, kao i pošumljavanje 1000 stabala u dolazećoj sezoni.
Transparentima i simboličnim provetrilicama – papirnim „vetrenjačicama“- građani su simbolično provetrili vazduh u Smederevu i iskazali svoj protest zbog nedovoljnog činjenja nadležnih po pitanju zagađenja vazduha. Na kraju skupa, građani su u parku ispred Gradske uprave ostavili jednu provetrilicu, kao podsećanje da je ozbiljnije provetravanje Smedereva neophodno.
Crveni bedževi prate da li će se ovi zahtevi naći i izglasati na prvoj sledećoj sednici Skupštine Grada.
Pored Smedereva protesti zacistvazduh.org su organizovani i u Beogradu, Valjevu, Požegi, Novom Sadu, Kuli, Pančevu, Vlasotincu, Kraljevu, Nišu, Užicu, Inđij, Raški, Apatinu, Subotici, Kosjeriću, Bačkoj Topoli i Gornjem Milanovcu. 
Organizatori svih skupova su bile srodne organizacije koji imaju isti cilj u svim navedem gradovima: Građanski front, Ne davimo Beograd, Lokalni front Kraljevo, Inicijativa za Požegu, Građanski front - Vlasotince, Udruženje građana Kritična masa  Kula, Bez straha-Apatin, Udruženi pokret slobodnih stanara Niš, Lokalni front Valjevo, Kreativni pogon Novi Sad, Novosadska Biciklistička Inicijativa, GM Optimist Gornji Milanovac, Inđijativa Inđija, Pro.Tok21 – Crveni bedževi, GI "Priroda i društvo" Subotica - Természet és társadalom PK Szabadka, Lokalni front Račka, Centar za devojke/Center for Girls Niš, Eko Vlasina Vlasotince,  Ekološki pokret za sadašnjost i budućnost Bačka Topola, Ekološki pokret Kosjerić.