28. 02. 2020.
Dopisom svim političkim strankama i pokretima koje su u trenutnom sazivu Skupštine grada, udruženje Pro.Tok21 (Crveni bedževi) pozvalo je sve političke aktere grada na razgovor o zagađenju vazduha u Smederevu, kao i o rešenju problema. Srpska napredna stranka se nije odazvala pozivu, dok iz opozicionog dela se nisu odazvali predstavnici pokreta Dveri.

Na upućeni poziv, od stranaka koje konstituišu vlast u Smederevu, odazvali su se samo predstavnici gradskog odbora Socijalističke partije Srbije, a od opozicionih stranaka odazvali su se predstavnici Demokratske stranke, stranke Zajedno za Srbiju, Demokratske stranke Srbije i pokreta Budimo Smederevo.

SPS je izneo stav da je upućen u problematiku i da je ova politička partija načelno uvek za ekološko delovanje i poboljšanje stanja životne sredine. Inicijativa Crveni bedževi je dobila uveravanja da će odbornici Skupštine i članovi Veća SPS-a podržati da se opredele sredstva iz budžeta za predloge: subvencionisanje građana za priključak na gas, konverzija dve toplane za koje Grad ima projekat, semafor zagađenja. GO SPS-a je izneo stav i da će lobirati kod članova svoje stranke iz odgovarajućih resora energetike da se procedure vezane za priključivanje na gas pojednostave. Sagovornici iz SPS-a izložili su još jednu ideju koju ne treba zanemariti u procesu rešavanja ovog ekološkog problema. U pitanju je neiskorišćeni potencijali za instaliranje geotermalnih ložišta tamo gde za to postoje uslovi. 

Predstavnici svih opozicionih stranaka i pokreta, a koji su se odazvali pozivu, su izrazili potpunu saglasnost sa iznetim stavovima inicijative, kao i zahtevima koji su podneti lokalnoj samoupravi na protestu „Provetravanje Smedereva“ 5. februara 2020. godine. 

Srpska napredna stranka nije pokazala spremnost i da ogovori pozivu. Kako nije usledio zvanični odgovor na naš dopis, njihovi predstavnici su u telefonskom pozivu odgovorili da žele da sačekaju da se „situacija iskristališe“, a u vezi sa njihovom strankom. Do nekog od predstavnika pokreta Dveri nismo uspeli da dođemo, kako je i ovde izostao odgovor na zvanični dopis.  

Crveni bedževi su na ovim sastancima obećali da će pomno pratiti njihovo delovanje na ovom polju, ali podsećati u budućnosti na stavove koje su izneli.