16. 11. 2020.
Inicijativa Crveni bedževi, koja se bavi rešavanjem problema zagađenja vazduha, ove jeseni započela je ranije planiranu akciju Sadnja, sada! Uspešno sprovedena akcija sadnje, uključila je smederevska preduzeća kao donatore, škole kao primaoce donacije, i učenike, koji su naučili kako se sadi drvo.

Tokom novembra 2020. godine udruženje Pro.Tok21 sprovodilo je aktivnosti vezane za sadnju drveća u našem gradu. Pošumljavanje je najjednostavniji način da se otpočne borba sa opasnim česticama u vazduhu, pa je inicijativa Crveni bedževi, koju ovo udruženje vodi, odlučila da pokrene praksu sadnje u našem gradu, koji je godinama jedan od najzagađenijih gradova Srbije. Zbog vanredne situacije u proleće 2020. akcija je otkazana. Međutim, jesenje doba sadnje bila je prilika za delovanje.


Jednostavnim donatoriskim pozivom za različite predstavnike smederevske privrede, sa detaljnim pojašnjenjem plana sadnje, prikupljena su sredstva za kupovinu 86 sadnica. Od 20-oro privrednih subjekata kojima se organizacija obratila, petoro je doniralo sadnice po izboru sa ponuđenog spiska. Sadnice su nuđene u 9 škola, od kojih se njih 8 odlučilo da donaciju prihvati. 


Pred sam raspust, 9. i 10. novembra, organizovana je sadnja uz učešće đaka i nastavnika u školama Branko Radičević, Dositej Obradović, Branislav Nušić, Dr Jovan Cijić i Dimitrije Davidović,Tehničkoj školi, Ekonomsko-trgovinskoj, kao i Muzičkoj školi Kosta Manojlović. Raznolike sadnice posađene su ovom prilikom, pretežno četinari, za koje istraživanja kažu da su bolji saveznici u borbi protiv zagađenja vazduha, naročito protiv pm čestica, zbog čije je koncentracije smederevski vazduh III kategorije. Akcija sadnje đaka sa Crvenim bedževima bila je prihvaćena sa interesovanjem i radošću đaka, i završila se zaključcima da ovakvih aktivnosti treba da bude više.


Crveni bedževi planiraju da nastave da organizuju ovakve akcije, uz veće uključivanje i učenika i privrede. Ovog puta primer o društvenoj odgovornosti i brizi za zajednicu dalo je pet privrednih subjekata: IVOX, PROFIWELD, METECH, MINEL-ENIM i KNJIGOVODSTVENA AGENCIJA SANJA CVIJANOVIĆ. Ovako humana akcija treba da predstavlja početak sistematskog i aktivnog pošumljavanja našeg grada. 
Ako znamo da je za potrebe jednog čoveka tokom celog života potrebno 3 stabla, lako nam je izračunati koliko moramo biti vredni po ovom pitanju.