O projektu

O projektu

Projekat „Kreativ Ink“ animira srednjoškolce, nudi im konkretna znanja i veštine, sa ciljem da pokrene kreativnu industriju mladih koja će dati podstrek razvoju preduzetništva i aktivnijeg civilnog društva u Smederevu i okolini. Ključna alatka u tom procesu je srednjoškolski portal kuliranje.rs, na kom će mladi trenirati svoje veštine, uključivati se u projekte, preduzimati inicijative. Samim tim, aktivnosti projekta paralelno se sprovode na četiri plana, pri čemu svaki nosi benefite za krajnje korisnike – srednjoškolce.

Faze razvoja

Znalac

Sadržaj obuke:

Osnove pisanog i veb novinarstva, osnove veb marketinga, administriranje društvenih mreža, kreiranje i plasiranje blogova i vlogova, strateško planiranje i reklamiranje brenda na internetu, video i audio produkcija, grafički dizajn, veb dizajn, programiranje, korišćenje savremene opreme – deo su „gradiva“ ove savremene škole.

Znalac

Skup znanja koje posedujemo oblikuje našu budućnost. Inicijalna aktivnost projekta, „Znalac“, otvara korisniku vrata čitavog spektra znanja i veština koji će oblikovati njegovu budućnost. Srednjoškolci će proći kroz pažljivo pripremljene i detaljne obuke iz različitih oblasti digitalnih medija i interneta. U direktnoj razmeni sa iskusnim mentorima, polaznici aktivno usvajaju praktična znanja na način koji ne susreću u svom formalnom obrazovanju. Već sledeći korak našeg Znalca vodi u svet praktične primene njegovih novih znanja.

Šta čeka Znalca?

 1. Upoznaće profesije digitalnih medija;
 2. Steći će nova znanja i perspektive uz osnovne alate iz oblasti digitalnih medija;
 3. Najuspešniji će imati priliku da primene stečena znanja u sledećem koraku programa.

Profesionalac

Šta je kuliranje.rs?

Školske i omladinske novine su u prošlosti često bile mesta u kojima su sticali prva iskustva neki od velikih novinara današnjice. Kuliranje.rs je mesto gde će se rađati neke buduće karijere iz svih oblasti digitalnih medija. Sa uređivačkim principom „vršnjaci za vršnjake“, ovaj medij postaje mesto za „kuliranje“ uz vesti, kulturu, pop-kulturu, sport, edukaciju, zabavu i uopšte sve relevantne teme za život jednog tinejdžera.

Profesionalac

Primenjujući naša znanja, razvijamo dalje svet u sebi i svet oko sebe. Učenici koji su uspešno prošli kroz aktivnosti segmenta „Znalac“, dobijaju priliku da stečena znanja odmah primene. „Profesionalac“ postaje svako od njih kroz direktan rad na portalu kuliranje.rs. Uz mentorsku podršku, naš Profesionalac u stimulativnom timskom okruženju počinje da koristi svoje nove veštine u onom segmentu koji ga najviše inspiriše. Na ovaj način on gradi svoje profesionalno samopouzdanje i postaje spreman da bude i sam nosilac novih inicijativa.

Šta čeka Profesionalca?

 1. Počeće da primenjuje svojenove veštine iz oblasti digitalnih medija kroz profesionalne zadatke i rad na vršnjačkom kulturno portalu;
 2. Otvoriće prvo poglavlje svoje buduće radne biografije;
 3. Steći će samopouzdanje da i sam razvija nove ideje i inicijative.

Inicijator

Inicijator

Kroz primenu znanja u profesionalnom radu, stvaramo pogodne uslove za razvoj ideja naših korisnika. Ukrštajući svoje ideje sa kolegama u kreativnom okruženju, naš Profesionalac prerasta u „Inicijatora“. Inicijator razvija svest da bude aktivan učesnik šireg društvenog konteksta, i prepozna probleme i šanse za nove inicijative u preduzetništvu, ekologiji, održivom razvoju, kulturi, novim tehnologijama i drugim oblastima.

Šta čeka Inicijatora?

 1. Upoznaće alate i sisteme delovanja u društvu;
 2. Dobiće podršku za svoje preduzetničke i civilne projekte;
 3. Osposobiće se za samostalno preduzetničko delovanje.

Kreativni inkubator

Faze razvoja

Konačno, stvaramo prostor za razvoj ideja i njihovih korisnika. Taj prostor je „Kreativni inkubator“, edukativno-preduzetnički centar za mlade ljude koji nakon završene srednje škole nastavljaju da razvijaju sebe i svoje inicijative. Kreativni inkubator je polje susreta vizija i znanja, koji odlikuje visokoprofesionalni pristup u stvaranju budućih preduzetnika. To je mesto koje počiva na načelu celoživotnog učenja zarad održivog razvoja inicijativa i lokalne zajednice u širem smislu.

Tok projekta

znanje iskustvo inicija- tiva biznis

Prvi korak projekta „Kreativ Ink“ jeste sprovođenje inicijalnog segmenta „Znalac“. Mentorska obuka srednjoškolaca je u ovom trenutku prioritet, dok se ostale projektne faze prirodno nadovezuju sa podizanjem kapaciteta polaznika. Puna realizacija projekta na koncu podrazumeva sprovođenje svih faza paralelno. Kroz njih se ostvaruje konačni cilj – kontinuirano osposobljavanje mladih u Smederevu i okolini za preduzetničko delovanje na različitim poljima. Zajedno sa njima kreiramo novu radno-poslovnu atmosferu grada u kojoj se profesionalno i kreativno ostvaruju mladi ljudi koji čine njegovu budućnost.

Šta čeka Inicijatora?

 1. Novi srednjoškolci prolaze kroz program „Znalac“;
 2. Učenici starijih razreda su deo programa „Profesionalaca“ i čine jezgro redakcije kuliranja.rs;
 3. Posebno inspirisani i angažovani učenici starijih razreda razvijaju i sprovode svoje ideje u okviru programa „Inicijator“
 4. Opredeljeni preduzetnici razvijaće dalje svoje veštine

Ko sprovodi projekat?

Protok21

Pro.Tok21 - udruženje građana za podršku održivom razvoju u najširem smislu. Cilj udruženja je da proizvede i održi novi lokalni digitalni medij za mlade, koji će služiti kao alat za dalje kontinuirano delovanje za stvaranje povoljne preduzetničke klime grada i okoline.

Ovo vodi ka mnogostrukim benefitima za mlade i grad u celosti. Zamajac pozitivnih promena biće upravo novi talas mladih profesionalaca koji menjaju društveno-poslovnu sliku svog grada.

Your email has been sent