Projekti
Aktivistička mreža regiona

Aktivistička mreža regiona

Podeli:
467 ostalo dana

Ovaj projekat je usmeren na jačanje sposobnosti aktivnih pojedinaca, grupa i organizacija u regionu Podunavlje-Braničevo da mobilišu zajednicu i pokreću inicijative kao i da se osnaži aktivistička infrastruktura o okrugu Podunavlje-Braničevo. Nakon višemesečnog procesa, podršku realizaciji ideje pružila je američka organizacija National Endowment for Democracy (NED). Uspostavljena saradnja započeta je početkom februara 2023.

Region Podunavlje-Braničevo nema razvijenu građansku scenu, slabo je razvijen civilni sektor, a ambijent za građansko delovanje je nepovoljan, usled sveukupnog narušavanja demokratskih procesa i atmosfere u Republici Srbiji tokom poslednje decenije, a naročito uzimajući u obzir specifičnu atmosferu u manjim sredinama, nepovoljnu za aktivizam, usled nedostatka informacija i praktičnih znanja, kao i motivacije građana. Građanske akcije su sporadične, nesistemske, neumrežene, a aktivni građani nemaju potrebna znanja koja će im pomoći da deluju. 

Organizacija Pro.Tok21 će na ovom projektu primenjuje sopstveni model za inkubaciju aktivista, čime ojačava aktivne građane, grupe, organizacije u ovom okrugu sa jedne strane, kao i razvija snažnu aktivističku infrastruktru, oslonjenu na njihov aktivistički centar GRAD u Smederevu, sa druge strane. 

Kroz ovaj projekat primenjujemo sopstvenu formulisanu motodu (inspirisanu NBA formulom za jačanje scene). To podrazumeva prenošenje know-how aktivističkog znanja, obogaćenog ekspertizom koja je sistematizovana, pitka i optimalizovana za razumevanje.

Metoda se sastoji iz tri faze: draft, boot camp and initiation.  Draft: promišljeno mapiranje, kontakt i regrutacija aktivnih građana, grupa i organizacija širom regiona, uz formiranje mreže skauta. Boot camp: preneti know-how od teorije do prakse kroz vikend treninge. Initiaton: podržati 7 inicijativa kroz stalni mentorski process i praćenje, korišćenjem svih resursa i ekspertize. Svaka od ovih faza realizuje se po unapred utvrđenoj metodologiji.  Osim toga, unapređuje se i dodatno promoviše već postojeći digitalni alat naše organizacije, platforma koja olakšava digitlno prikupljanje baze podrške. Aktivnosti podeljene su u nekoliko faza i imaju za cilj istinsko povezivanje i razvijanje poverenja između svih aktera na projektu, što olakšava postizanje zadatih ciljeva projekta, kao i povećanje vidljivosti rada aktivista kroz kreiranje sadržaja o njihovom radu na platformi menjamozajedno.rs.

Ostali projekti

Message sent.