Projekti
Gradski razvojni dom - GRAD

Gradski razvojni dom - GRAD

Podeli:
472 ostalo dana

Ovim projektom nastoji se da se formira Gradski razvojni dom, koji će doprineti oživljavanju učestovanja građana u društvu, njihovom okupljanju, povezivanju i učenju. Podizanjem kapaciteta zajednice grada i regiona osigurava se jačanje građanskog sektora radi većeg uključivanja u stvaranju održivog društva i zajednice. Ovaj projekat trajaće od početka jula 2021. godine do kraja aprila 2022. godine.

Grad veličine Smedereva (130 000 sa okolinom) skoro da uopšte nema razvijen civilni sektor. Udruživanje kao model je zamrlo, a aktivistička delovanja svedena su na pojedince koji nemaju mentorsku podršku. Grad sa nekoliko hiljada srednjoškolaca ne nudi nikakve modele uključivanja mladih, izuzev komercijalizovanih kurseva i škola, a specijalizovani sektori ne prepoznaju važnost međusobnog povezivanja za učešće u gradskom životu. Javni prostori se ne koriste u svrhu koja bi koristila građanima, dok slobodni preduzetnici nemaju mesta gde da rade zajedno i napreduju. Da bi se unapredio javni interes u ovoj oblasti, potrebno je napraviti poseban fizički prostor koji bi bio kombinacija haba, edukativnog i resursnog centra i društvenog centra sa ko-vorking prostorom.
Ovim projektom upravo to nastoji i da ostvari. 130 000 građana dobiće javni prostor za predavanja, tribine, konferencije i slično.

Omogućiće se aktivan rad naše inicijative na edukaciji mladih sugrađana na teme vezane za razvoj lokalne zajednice. Redovnim programom otvorenog pristupa informacijama i znanju iz oblasti građanskog aktivizma omogućiće se podsticajno okruženje za razvoj aktivističkih inicijativa i civilnog sektora u gradu. Trajna i učvršćena veza među različitim društvenim akterima, okupljenim oko fizičkog prostora GRAD, postaće snažan građanski front u daljem zagovaranju kreiranja pozitivnih politika, kako vezanih za primarnu temu dosadašnje inicijative Crveni bedževi (aerozagađenja), tako i drugih.

Poseban akcenat u radu našeg centra sa mladim ljudima, osiguraće njihovo veće uključivanje, formiranje proaktivnog talasa društvenog delovanja u narednim godinama. Dostupnije informacije i edukacije o načinima funkcionisanja modela građanskog udruživanja, tokom nekoliko godina dovešće do umnožavanja broja neformalnih grupa i registrovanih organizacija, koje aktivno deluju. Tome će doprineti i podrška u njihovim počecima, kroz dostupni prostor, različite obuke, mentorstvo (aktivistički inkubator). Osnažena „scena” građanskih organizacija, specijalizovanih za različite oblasti, narednih godina mogla bi da načini ogromnu društvenu promenu na svim nivoima, kako u Smederevu tako i u regionu Podunavlje-Braničevo.

Ovaj prostor je osmišljen kao model održivosti, gde bi se pre svega nastavili i učvrstili postojeći odnosi, osim toga, ovaj prostor bi bio namenjen za osnaživanje kapaciteta zajednice za rešavanje konkretnih problema, kroz podučavanja, podršku i mentorstvo članovima zajednice, neformalnim grupama i udruženjima. Takođe, ovaj koncept bi omogućio fizičko okupljanje, razmenu i umrežavanje svih aktivističkih aktera grada, podstakao bi razvoj istih, a kroz koncept otvorenog rada i sadržaje osigurao bi mogućnost da se svaki ljudski potencijal u lokalnoj zajednici ima gde priključiti, umrežiti, razviti i usmeriti.

GRAD otvara svoja vrata u novom prostoru, kao zajednički događaj za sve potencijalne partnere, korisnike i medije. Na samom događaju, posetiocima će biti predstavljena misija i vizija GRAD-a, a kasnije će biti organizovan još jedan dan otvorenih vrata. Nakon otvaranja, GRAD će biti aktivno promovisan u zajednici tokom dva meseca putem online i offline promocije. Takođe će biti uspostavljena mreža zainteresovanih za učešće u radu GRAD-a i kreirana Gradska deklaracija. U toku tri meseca, svi zainteresovani će koristiti prostor GRAD-a kako bi se omogućilo najoptimalnije korišćenje potencijala za programski razvoj GRAD-a.

Patos, Smederevski forum, slobodni preduzetnici, predstavnici lokalnih biznisa, nastavnici, slobodni umetnici (muzičari, slikari), srednjoškolci i studenti, muzej, istorijski arhiv, neformalne grupe BTS i House of Urnebes, kao i lokalni portali sdcafe.rs i podunavlje.info učestvovaće u kreiranju okvirnog programa rada GRAD-a za narednu godinu i uzeće aktivno učešće u programskim aktivnostima GRAD-a.

Ostali projekti

Message sent.