Projekti
Menjamo zajedno grejanje

Menjamo zajedno grejanje

Podeli:
472 ostalo dana

U okviru programa „Istraži – Osnaži”, Trag fondacije uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, udruženje građana Pro.Tok21 sprovodi projekat „Menjamo zajedno grejanje“, koji traje u periodu od decembra 2021. do kraja marta 2022. Cilj ovog projekta je da se aktivnim zalaganjem smanji nivo zagađenja vazduha u Smederevu postupnim eliminisanjem izvora zagađenja u Smederevu.

Smederevo je jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji. U izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine poslednjih nekoliko godina navodi se da je u ovom gradu, od oko 130 000 stanovnika sa okolinom, čak 1/3 godine vazduh opasan po zdravlje ljudi. Direktna posledica mnogobrojnih izvora aerozagađenja nažalost jeste smrt 223 osobe godišnje. 

Potrebno je da se kućna ložišta, kao najkomplesniji izvor zagađenja, konvertuju na ekološkija goriva (kao što su pelet ili biomasa), olakšavanjem procesa gasifikacije i subvencijama za druge prihvatljivije sisteme grejanja. Takođe, primeri dobre prakse iz drugih gradova ne razmatraju se kao model. Bez organizovanog delovanja građana i podrške vlasti, ovaj problem će i dalje ostati nerešen.
Kako bismo rešili ovaj problem, potrebno je da se prati javna politika koja se bavi smanjenjem aerozagađenja iz kućnih ložišta i da se o tome obaveštava što veći broj građana. Takođe, potrebno je uspostaviti direktnu komunikaciju sa donosiocima odluka, i proučiti primer dobre prakse iz drugih gradova. 

Kroz kampanju i direktni kontakt sa građanima, cilj je da se podigne svest o štetnosti neekoloških goriva i koristima korišćenja ekoloških goriva. Takođe, anketiranjem građana i uključivanjem njihovih stavova, možemo da stvorimo preduslove za donošenje mera koje će podstaći konverziju kućnih ložišta na ekološkija goriva. Direktni kontakt s građanima kroz onlajn platformu menjamozajedno.rs takođe će omogućiti veće uključivanje građana.

Zagovaranje će dovesti do stvaranja preduslova za masovniju konverziju kućnih ložišta kao meru smanjenja aerozagađenja u Smederevu. 


 

Ostali projekti

Message sent.