Projekti
Od prijave do rešenja problema deponija – nadležnosti komunalne milicije i komunalne inspekcije

Od prijave do rešenja problema deponija – nadležnosti komunalne milicije i komunalne inspekcije

Podeli:
442 ostalo dana

Udruženje građana Pro.Tok21 u okviru Crtine inicijative „Građani imaju moć“ sprovodi projekat „Od prijave do rešenja problema deponija – nadležnosti komunalne milicije i komunalne inspekcije“. Svrha ovog projekta jeste da se istraži, osvetli i unapredi uloga komunalne milicije i inspekcije u održanju komunalnog reda u praksi. Ovaj projekat će otpočeti sredinom septembra 2021. godine i trajaće narednih 6 meseci.

Komunalna milicija i inspekcija u Smederevu ne rade dovoljno svoj posao u očuvanju komunalnog reda, a mnogi građani ne znaju da mogu da podnesu prijave i predloge pisanim putem ili hitnim slučajevima. Građani su slabo informisani i imaju manjak poverenja u nadležne institucije, što dovodi do neaktivnosti i ponavljanog kršenja komunalnog reda.

Uklanjanje divljih deponija je primer neefikasnog sistema, s nedovoljno preventivnih mera, slabo kontrolisanih mesta za deponovanje otpada, nedovoljnih kaznenih politika i nedostatka saradnje između građana i komunalne milicije. Nedovoljan odnos stanovništva prema otpadu i nedostatak odgovornosti nadležnih institucija dovode do neracionalne potrošnje velikih suma novca iz budžeta građana za uklanjanje divljih deponija, što se ne može opravdati kao efektivno ni efikasno. Deo odgovornosti za pojavu divljih deponija leži i u nedovoljno aktivnom pristupu komunalne milicije ovom problemu.

Ovim projektom unapređuje se funkcionisanje komunalne milicije i inspekcije grada Smedereva što se tiče upravljanja otpadom i sprovodi se istraživanje o njihovoj delatnosti u ovoj oblasti za protekle tri godine. Sami građani kroz ulične akcije i različite kampanje, gerila, outdoor i online indormativno-edukativne, unapređuju informisanje i stiču znanja o delatnostima i odgovornostima komunalne milicije i inspekcije Smedereva. Pokrenuti su pravni mehanizmi za unapređenje njihovog rada, 20 građana stimulisano je da nadležnoj službi prijave uočeni problem u vezi sa održavanjem komunalnog reda i pokrenuta je inicijativa za sastanak sa načelnikom Službe komunalne milicije, načelnikom Grupe za komunalnu inspekciju, nadležnim predstavnicima Gradskog veća, gradonačelnikom u cilju uspostavljanja dijaloga OCD i nadležnih organa.

Ovaj projekat pomaže i da se prepoznaju mesta i dokazi nečinjenja komunalne milicije i inspekcije kao uzrok problema divljih deponija, pokrene pravni aspekt pitanja ovih odgovornosti i mogućih unapređenja; da se široj javnosti razotkriju rezultati analize i činjenice o troškovima koji proizilaze iz neefikasnog rešavanja problema neodgovornog upravljanja otpadom, kao i da se unapredi saradnja građana i komunalne milicije stimulisanjem obraćanja građana komunalnoj miliciji i inspekciji, te informisanje građana o svim nadležnostima ovih službi.
 

Ostali projekti

Message sent.