Projekti
Rimotvorci – kako su povezani aerozagađenje i hip-hop muzika?

Rimotvorci – kako su povezani aerozagađenje i hip-hop muzika?

Podeli:
472 ostalo dana

Tokom proleća 2021. godine (mart–jun) organizacija Pro.Tok21 sprovodi projekat nazvan Rimotvorci, koji je deo projekta Hrabri iskoraci za tranformativne zajednice Fondacije Jelena Šantić. Cilj ovog projekta je da se mladi uključe u život zajednice kroz kulturu i da se cela zajednica pokrene da bi se aktivno rešavao problem aerozagađenja u Smederevu.

Zagađenje vazduha je uvek aktuelna tema i predstavlja deo društvenog života na kome konstantno može da se radi. Smederevo se godinama bori s ovim problemom, a podizanje svesti građana o mogućnostima za rešavanje jedan je od prioriteta organizacije Pro.Tok21 i inicijative Crveni bedževi.

Mladi ljudi u Smederevu često nemaju priliku da progovore o onome što je za njih važno, pa je potrebno stvoriti uslove i motivisati ih da se izraze na način koji je njima blizak. Osluškujući njihove potrebe, postalo je jasno da mladi vole umetnički izraz i da je tako najefikasnije da prenesu svoju poruku. Za ovaj konkretni projekat, odlučeno je da to bude putem muzike. Hip-hop muzika je po svojoj suštini angažovana potkultura, i kao takva, odličan je alat za društvene promene u zajednici. Budući i dalje popularna kod mlađe populacije, i tesno vezana za video izraz i online plasman, koji su neodvojivi u precepciji kulturnih sadržaja kod mladih, ona je, u ovom kontekstu, odličan osnov za njihovo uključivanje u život zajednice.

Mladi uzrasta do 19 godina se putem organizovane kampanje i društvenih mreža obaveštavaju o projektu i planiranim aktivnostima i svi zainteresovani imaju priliku da se prijave u organizaciji Pro.tok21. Nakon što se osnuje tim, održaće se niz sastanaka s ciljem da se mladi edukuju o aerozagađenju i da bi se razumelo koje su ključne tačke ovog problema i kako svi mogu da učestvuju u njegovom rešavanju.

Angažovan je i stručni saradnik, Miloš Stefanović, poznat kao dugogodišnji stvaralac u ovom muzičkom žanru pod imenom Sinovatz (https://www.youtube.com/watch?v=xcpRdy79Xsk), koji će kroz niz stručnih predavanja o istoriji, razvoju i značaju hip-hop potkulture približiti ovu značajnu vrstu muzike mladima. Kroz rad u malim grupama, polaznici škole repa proći će kroz sve faze stvaralaštva, od osmišljavanja rima, preko muzičkog stvaralaštva, do produkcije pesme i spota.

Stvorivši pozitivnu i kreativnu atmosferu, mladi će zajedno sa svojim mentorom napisati i snimiti hip-hop pesmu s temom aerozagađenja. U korist celog narativa, napravljen je i Youtube kanal Rimotvorci (https://www.youtube.com/@rimotvorci7049). Finalni proizvod projekta biće pesma objavljena na kanalu Rimotvorci. Mladi autori kroz hip-hop potkulturu imaju priliku da prikažu svoju tačku gledišta koja se tiče aerozagađenja i da na jedan originalan način podignu svoj glas i stave svima do znanja koliko je njihova tačka gledišta bitna, a da se zapravo i oni na svoj brinu o očuvanju životne sredini, možda čak i više nego odrasli sugrađani.

Youtube kanal Rimotvorci ostavlja mogućnost mladima da i nakon završetka projekta aktivno prezentuju svoju hip-hop stvaralaštvo i da formiraju svoju onlajn zajednicu.
 

Ostali projekti

Message sent.