Projekti
Srbija bez divljih deponija

Srbija bez divljih deponija

Podeli:
472 ostalo dana

Ovaj projekat organizacije Pro.Tok21 finansiran je kroz program Svet kakav želiš koji sprovodi kompanija A1 i traje od prvog juna do tridesetog septembra 2022. godine. Cilj je da se podigne svest građana o postojanju divljih deponija i mogućnostima da se one prijave, uklone i da se spreči nastanak novih.

Upravljanje otpadom se u celoj Srbiji veoma loše sprovodi, o čemu svedoči veliki broj divljih deponija i veoma prljave urbane zone. Problem je višeslojan – od neadekvatnih odlaganja (deponija), preko malih kapaciteta javnih preduzeća i njihovog nesistemskog delovanja, praktičnog nepostojanja reciklaže, sve do neosvešćenih građana koji komunalni otpad odlažu na nepropisana mesta. Svemu ovome treba dodati i nedostatak kaznene politike koju treba da sprovodi komunalna milicija. Ovakvo stanje, vidljivo u Smederevu, gradu od oko 130000 stanovnika, preslikava trenutnu situaciju u skoro celoj Srbiji.

Kako bi sistemska rešenja, koja su već propisana strategijama, planovima i pravilnicima, počela intenzivnije da se primenjuju, kroz projekat se podstiče veće uključivanje građana kako bi se pokrenuo momentum rešavanja ovog najvidljivijeg dela problema – smeća oko nas.

Sporadično čišćenje i uklanjanje nije rešenje, a postojeći planovi i strategije samo treba da se efektivnije sprovode. Većom edukacijom grđana o njihovim pravima, njihovim većim uključivanjem u rešenje, stvoreni su preduslovi za ostvaranje ovog opšteg cilja.
Potrebno je uključiti veliki broj građana koji mogu koristiti postojeće mehanizme naše države da deluju aktivno i stvaraju pritisak javnosti da se problem divljih deponija počne sistemski rešavati, što je upravo bio cilj ovog projekta.

Aplikacija "Prijavi deponiju" i mape divljih deponija dostupne svima jesu alat za dalje građansko delovanje u različitim zajednicama i već postojeća platforma menjamozajedno.rs, osim što omogućava priključivanje ovoj inicijativi, nudi opciju da građani na njoj samostlano pokreću građanske inicijative.

Lista prijavljenih divljih deponija biće dostavljena nadležnim službama Gradske uprave Smederevo, dobijena sistematizovanjem građanskih prijava putem naše postojeće aplikacije Prijavi deponiju, biće dalje praćena aktivno. Pratiće se dalji proces i reakcija nadležnih, kao i eventualno uklanjanje prijavljenih deponija. O čitavom procesu izveštavani su građani putem kanala Crveni bedževi, saopštenja za medije i sajta organizacije. 

Inicijativa Srbija bez deponija otpočela je svoj život kroz ovaj projekat, a nastaviće se njeno promovisanje i okupljanje zajednice građanki i građana koji aktivno žele da se uključe u rešavanje problema divljih deponija. Broj prijavljenih potpisnika i potpisnica inicijative može postati ključna podrška u zagovaranju efikasnijeg rešenja kod viših instance, a takođe se otvara mogućnost za stvaranje mreže saradnje i građanskog delovanja kroz neke buduće akcije vezane za divlje deponije, budući da se veliki broj građana se prijavio na platformi menjamozajedno.rs.

Iako se mora priznati složenost sistema upravljanja otpadom i ogromna finansijska sredstva potrebna da se dostigne standard razvijenih zemalja, ne sme se zapostaviti deo problema koji leži isključivo na nama: moraju se ukloniti divlje deponije i mora se prestati sa stvaranjem novih!

Za Srbiju bez divljih deponija!
 

Ostali projekti

Message sent.