Vesti
Akcija Drvo prijateljstva po drugi put održana u Smederevu
December 02, 2022

Akcija Drvo prijateljstva po drugi put održana u Smederevu

Crveni bedževi sobezbedili su i ove godine sadnju novih drvoreda na dve lokacije u Smederevu. Kao deo udružene akcije u celom regionu, novih 45 stabala našlo je svoje mesto na zelenim površinama našeg grada. 

U više gradova regiona, među kojima je i Smederevo, 1. decembra 2022. istovremeno je posađeno ukupno 400 stabala, kao deo treće po redu akcije „Drvo prijateljstva“ koju Evropski fond za Balkan (EFB) sprovodi u saradnji s lokalnim partnerima. Lokalni partener ove akcije u Smederevu je organizacija Pro.Tok21, tj. njihova inicijativa Crveni bedževi. 

Zemlje Zapadnog Balkana dele veliki ekološki problem, naime opasne nivoe zagađenja vazduha. Stoga ova inicijativa upućuje snažnu zajedničku poruku da se i kroz regionalnu saradnju i solidarnost može doprineti rešavanju tog problema i stvaranje uslova za čist vazduh, saopštio je EFB.

U Smederevu, sadnja 25 stabala odigrala se u Osnovnoj školi “Dositej Obradović”, dok je 20 stabala takođe posađeno na teritoriji Mesne zajendice Plavinac, u saradnji sa Udruženjem slepih I slabodivih osoba. 

Cilj ove solidarne akcije je pokazati da je kroz preuzimanje pojedinačne odgovornosti i alarmiranje javnosti o ozbiljnosti problema zagađenja moguće napraviti razliku na lokalnom i regionalnom nivou. 

„Naša organizacija je sa partnerima i samostalno za tri sezone u Smederevu posadila preko 300 stabala. Pre tri jeseni naša sadnja bila je jedina organizovana u gradu, dok ove godine vidimo pomak u tom smislu. Ipak, problem zagađenja vazduha u Smederevu je veoma složen i zahteva mnogo istovremenih koraka ka rešenju, a sadnja drveća je ono što sigurno svi možemo i moramo da radimo intenzivno svake godine“, kaže Nataša Rašković, koordinatorka sadnje ispred inicijative Crveni bedževi iz Smedereva. 

Ova akcija ne bi se dogodila bez saradnje i dobre volje sa ove dve organizacije. Iako je udruženje Pro.Tok21 najpre kontaktiralo JP Zelenilo i groblja, te i kabinet gradonačelnika, kako bi Grad na najbolji način odabrao i rapsoredio sadnice koje su obezbeđene krpz donaciju EFB-a, ostali su bez odgovora. Tako je i ovog puta sadnja prepuštena entuzijastima i volonterima. Ovakve akcije, ipak, podižu svest i popularizuju trend pošumljavanja koji je našem gradu itekako potreban. 

GALERIJA

Message sent.