Vesti
APEL GRAĐANA DA SE TRANSPORT TEČNOG NAFTNOG GASA IZMESTI IZ ŠETAČКE ZONE SMEDEREVA
June 06, 2022

APEL GRAĐANA DA SE TRANSPORT TEČNOG NAFTNOG GASA IZMESTI IZ ŠETAČКE ZONE SMEDEREVA

Na Svetski dan zaštite životne sredine i dan koji u Smederevu već više od osam decenija opominje i podseća na veliku nesreću i stradanje, građanske organizacije različitih profila iz Smedereva upućuju apel svima da se što pre razgovara o izmeštanju šina na šetalištu u Smederevu kojima svakodnevno prolaze cisterne sa tečnim naftnim gasom.

Nekoliko udruženja danas su se simbolično sastala baš na šinama, želeći da poruče da je hitan razgovor neophodan, i da će se za njega u narednom periodu svim silama zajednički boriti. Oni pozivaju građane da narednih meseci zajedno podignu svoj glas i usprotive se jednom ozbiljnom bezbednosnim riziku , kakav je kompozicija sa tečnim gasom u parku pored Dunava.
Smederevo se godinama unazad suočava sa velikom opasnošću usled činjenice da se transport tečnog naftnog gasa svakodnevno odvija kroz najuži centar grada. Starom teretnom prugom, na desetine vagona, bez poštovanja svih standarda i normi kada su u pitanju bezbednosne mere i procedure, svakoga dana prolazi noseći opasan teret.
Vagonima sa tečnim naftnim gasom nije mesto u centru grada! Teretnoj pruzi nije mesto u parku i šetalištu na keju!
Udruženja objavljuju početak aktivne borbe za veću vidljivost ove teme i za zdravorazumsko rešenje u interesu svih građanki i građana, dajući simbolični rok za konačno rešenje ovog problema do narednog 5. juna.
Rampa tečnom naftnom gasu kroz centar Smedereva! Potpisnici apela za sada su građanske inicijative iz Smedereva: Razbijanje tišine, UL-AZ, Pozorište PATOS, Crveni bedževi, Pokret Tvrđava.

Message sent.