Vesti
Da li i vi čekate 2 godine na posao?
April 28, 2023

Da li i vi čekate 2 godine na posao?

Fondacija Centar za demokratiju i Udruženje Pro.Tok21 u aktivističkom centru GRAD organizovali su otvorenu debatu na temu "Završili smo školu - šta ćemo za posao?" na kojoj su govorili stručnjaci iz različitih oblasti. Debata je organizovana u okviru projekta „Socio-ekonomska prava i održivi razvoj“ uz finansijsku podršku Međunarodnog centra Olof Palme.

Mladi ljudi su na marginama društva, ali intergeneracijski dijalog može dovesti do promena, naglasila je Nataša Vučković iz Fondacije Centar za demokratiju, dok je Ivan Savić iz Opšteg udruženja preduzetnika Smedereva izrazio je zabrinutost zbog prevelikih kvota za zanimanja koja više ne postoje na tržištu rada, a takođe je pozvao i na veću informisanost mladih. Sa druge strane, Milana Kukureković, HR menadžer u kompaniji Metech u Smederevu, pohvalila je politiku zapošljavanja ove kompanije koja uključuje program "Moja prva plata" za mlade i prekvalifikaciju, ali istakla je da mladi radnici koji se prekvalifikuju često, kao deficitarna snaga,  odlaze nakon kratkog vremena. O digitalnoj transformaciji govorio je Ljubivoje Radonjić iz Centra za istraživanja javnih politika, isknuvši da ona donosi nove mogućnosti zapošljavanja, ali takođe ima nedostataka kao što su nedostatak socijalnih i radnih prava za frilensere.

Dve ključne odluke u životu su izbor partnera i izbor zanimanja, kaže psihološkinja Maja Oklobdžija Slijepčević. Postoji reforma obrazovnog sistema, ali mladi su slabo upoznati s njom. Jovana Božičković iz Krovne organizacije mladih Srbije istakla je da mladi u Srbiji često dugo čekaju na posao, dok njihovi vršnjaci u EU čekaju samo četiri meseca. Organizacija zagovara kvalitetne radne prakse i predlaže osnivanje omladinskih kompanija kao podsticajnog mehanizma za preduzetništvo mladih. Garancije za mlade su takođe važne za pronalaženje posla nakon školovanja. 
Na debati spomenut je i projekat „Znanjem do posla“, koji  od 2016. godine zajednički sprovode vlade Švajcarske i Srbije. Ovaj projekat osmišljen je tako da pomaže mladima da se brže zaposle kroz karijerno vođenje i savetovanje, ali i kroz obuke na radnom mestu kod poslodavca. Usluge se pružaju u osam osnovanih Job Info centara u uskoro i u Smederevu!

Message sent.