Vesti
Imaju li građani Smedereva prostora za kretanje?
July 19, 2023

Imaju li građani Smedereva prostora za kretanje?

Grad kao što je Smederevo, sa preko sto hiljada stanovnika, ima veliki problem sa javnim prostorom i organizacijom kretanja građana. Na ulicama su gužve svakog dana – automobili i kamioni ne mogu se mimoići, trotoari su uzurpirani, nema pristupnih rampi za osobe sa invaliditetom, red vožnje gradskog i međugradskog prevoza je neusklađen s realnim potrebama građana ili se ne poštuje. Ovakva situacija je slična u mnogim gradovima širom naše zemlje.

Prepoznavši ovaj problem kao gorući u našem gradu, u aktivističkom centru GRAD organizovana je javna diskusija s temom „Imaju li građani Smedereva prostora za kretanje?“ u utorak, 18. jula 2023. s početkom u 18 časova.

Građani Smedereva su pokazali veliko interesovanje za ovu temu i svi koji su prisustvovali aktivno su učestvovali u diskusiji i detektovali probleme koji se tiču kretanja građana, u najširem mogućem smislu: neadekvatna infrastruktura, veliki broj parking mesta u samom centru grada, a u isto vreme je broj parking mesta nesrazmeran broju automobila koji su svakodnevno na ulici, neusklađen železnički saobraćaj, mali broj šetališta i pešačkih zona, biciklističke staze koje su u planu, a nikako da se obeleže.

Ohrabruje činjenica da su građani Smedereva itekako voljni da aktivno učestvuju u pokretanju promena kako bi se ova situacija poboljšala. Osim problema koje su detektovali, učesnici diskusije su predložili niz mogućih rešenja koja bi svakako bila adekvatna.

S obzirom na to da je ovo prvi u nizu od 3-4 događaja vezanih za urbanu mobilnost, kojom će se aktivistički centar GRAD zajedno s građanima Smedereva baviti u narednom periodu. Naredni događaj, zakazan za prvi avgust, produbiće temu o uzurpaciji prostora. Svi zainteresovani građani koji bi želeli da se uključe u aktivnosti, mogu se javiti putem društvenih mreža aktivističkom centru GRAD.

Imaš ideju, a ne znaš kako? Svrati do GRAD-a!
 

Message sent.