Vesti
Javni panel o konverziji kućnih ložišta u Smederevu
March 30, 2022

Javni panel o konverziji kućnih ložišta u Smederevu

U četvrtak 31. marta 2022. godine u društveno-aktivističkom centru GRAD održaće se javni panel, otvoren za sve građane, i emitovan uživo onlajn. Tema panela su kućna ložišta kao glavni izvor zagađenja vazduha u Smederevu, i veza ovog ekološkog izazova sa javnim zdravljem i energetskom tranzicijom koja treba da je pravedna za sve. 

Višemesečno istraživanje podataka dostupnih javnosti, koji su vezani za kućna ložišta i njihovu konverziju u Smederevu, organizacija Pro.Tok21 zaokružuje javnim događajem, na kome će biti prezentovani svi podaci iz analize koju su izradili na ovu temu I koje svi građani mogu pogledati na linku. 

Kućna ložišta su, prema podacima Izveštaja za agenciju zaštite životne sredine, ključni faktor zagađenja u Smederevu. Gasifikacija grada, iako je mnogo novca u nju uloženo, sporo se odvija. Subvencije od strane lokalne samouprave tek su povoju, a životi građana ozbiljno su ugroženi dok vreme neumitno teče u nečinjenju. 

Višegodišnji napori inicijative Crveni bedževi, nakon konverzije kotlarnica koju su uspešno adresirali Gradskoj upravi u novembru 2020, i nakon informisanja građana o stanju vazduha putem LED ekrana u centru grada, trenutno su fokusirani na – kućna ložišta i podršku građanima za prelazak na ekološkije energente. 

Na samom panelu biće reči o uticaju na zdravlje, o socijalnoj pravdi u procesu energetske tranzicije, kao i o radu Skupštine Grada Smedereva i načinima da se rešenje ubrza. 

Svi zainteresovani građani mogu pratiti panel putem ovog linka, ili doći uživo u društveni centar GRAD, na adresi Despota Đurđa 6 (zgrada u dvorištu Silosa).

Pomenuta publikacija kao i panel koji će se održati,  deo su projekta “Menjamo grejanje - do čistijeg vazduha u Smederevu”, koji je realizovan u okviru programa podrške javnom zagovaranju „Istraži – Osnaži“ koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovodi Trag fondacija.

Message sent.