Vesti
Kakav je društveni život mladih u Smederevu?
September 19, 2023

Kakav je društveni život mladih u Smederevu?

Smederevo, grad sa preko sto hiljada ljudi, nema kancelariju za mlade ili lokalni savet za mlade. Do skoro, nije imao nijedno udruženje mladih. Međutim, i to je počelo da se menja! Početkom 2023. godine, grupa mladih iz Smedereva se udružila i osnovala udruženje Kulturni centar Talas, koje se bavi društvenim i kulturnim životom mladih.

U četvrtak, 14. septembra, s početkom u 18 časova, u aktivističkom centru GRAD održana je prezentacija i diskusija na temu Društveni život za mlade u Smederevu u saradnji sa Kulturnim centrom Talas.

Mladi iz kulturnog centra Talas su krajem marta ove godine sproveli anketu među mladima u Smederevu, koju su nazvali „Koje su moje potrebe?“ Ova anketa je imala za cilj da prikupi što više detalja o životu mladih u Smederevu – gde izlaze, koliko često, koje kulturne sadržaje posećuju, šta im nedostaje, zašto ne izlaze češće. Anketu je uradilo 627-oro mladih. 

Vladimir Beljić iz KC Talas je predstavio rezultate – anketirani mladi u proseku imaju 2,6 sati dnevno slobodnog vremena, najčešće izlaze u kafiće, a voleli bi da posećuju koncerte i projekcije filmova. Preko 80 procenata ispitanika smatra da je Smederevu neophodan kulturni centar za mlade, a oko 50% njih bi se rado uključilo u rad tog centra. 

Diskusiju je otvorila Brankica Marjanović iz udruženja Pro.Tok21 sa pitanjem upućenim svim mladim ljudima koji su došli na diskusiju – pozvala ih je da prokomentarišu rezultate ankete i da sami iznesu mišljenje o tome šta im nedostaje u gradu i na koje bi aktivnosti posećivali u narednom periodu. Složili su se da se mladi često fokusiraju na društvene mreže, da se i njima čini da ih je teško odvojiti od digitalnog sveta. U diskusiji su, takođe, učestovali  predstavnici i članovi drugih udruženja koja organizuju veliki broj događaja u gradu – Ul-az, Razbijanje tišine, orkestar Svetlost, pozorište Patos. Složili su se da je često najveći problem prostor za izlaganje, nedovoljno sredstava i loša vidljivost na društvenim mrežama. Sva ova udruženja su bila voljna da čuju mišljenje mladih, da bi bilje shvatili kako uskladiti sadržaj s njihovim potrebama i za koje sadržaje smatraju da su im neophodni.

Glavni cilj udruženja KC Talas u narednom periodu biće da se što više mladih informiše i uključi u rad centra, kao i da se umreže sa drugim udruženjima u Smederevu i da zajednički rade na boljem kulturnom sadržaju za mlade. Aktivistički centar GRAD podržava svaku vrstu akcije koja podrazumeva promenu našeg grada na bolje i poziva sve građane koji imaju ideje ili planirane akcije da se jave da menjamo zajedno. Naredni događaj, vezan za društveni sadržaj u Smederevu, biće održan u utorak, 26. septembra u 18 časova.

Message sent.