Vesti
Kako uključiti građane i zajednicu u akcije?
October 04, 2023

Kako uključiti građane i zajednicu u akcije?

Aktivistički centar GRAD poslednjih meseci organizuje niz obuka i treninga za aktiviste u Podunavskom i Braničevskom okrugu. S obzirom na važnost tema kojima se ove inicijative bave, pažljivo su birani i predavači i tematski okviri za svaki od ovih treninga.

Tokom vikenda, od 29. septembra do 1. oktobra 2023, u aktivističkom centru GRAD treningu su prisustvovali predstavnici inicijativa koje su pobedile na nedavno završenom konkursu „Menjamo zajedno“.

Na ovaj konkurs prijavio se veliki broj aktivista sa svojim idejama. Sve teme su podjednako važne i predstavljaju rezultat aktivnog posmatranja društva u kome živimo i osluškivanje potreba građana. Ipak, kako su pravila konkursa nalagala, sedam inicijativa je odabrano, uz pomoć ocena nezavisne komisije, i dobiće novčanu pomoć za ostvarivanje svojih ideja u naredna tri meseca.

Pošto su obuke važne i pružaju znanje koje se ne može steći formalnim obrazovanjem, sve inicijative koje su se prijavile na konkurs mogu prisustvovati obukama u aktivističkom centru GRAD.

Ovog vikenda,  tema treninga bila je mobilizacija građana i načini na koje aktivisti mogu uključiti svoju zajednicu u organizaciju i sprovođenje akcija na lokalnom nivou. Predavači su bili Vladimir Radojičić i Nataša Rašković. Učesnici treninga su bili motivisani da aktivno učestvuju, diskutuju i uz pomoć predavača razreše sve nedoumice koje su imali. Na kraju treninga, zaključak je bio da su inicijative spremnije da počnu sa sprovođenjem svojih akcija. Narednog vikenda, 6-8. oktobra održaće se novi trening u aktivističkom centru GRAD.

Sve podržane inicijative objavljivaće redovno svoje aktivnosti na sajtu menjamozajedno.rs, a svi građani mogu svojim potpisom podržati ove inicijative.
 

Message sent.