Vesti
KO JE SVE PODRŽAO GRAĐENJE GRADA?
April 30, 2022

KO JE SVE PODRŽAO GRAĐENJE GRADA?

U Smederevu je početkom februara otpočeo svoj život novi društveno-aktivistički centar, nazvan Gradski razvojni dom (skraćeno – GRAD). Udruženje Pro.Tok21, čija inicijativa Crveni bedževi je prethodnih par godina uspešno animirala svoju zajednicu oko teme zagađenja vazduha, konkretizovala je svoje težnje u ovom gradu kroz osnivanje fizičkog prostora za okupljanje aktivnih građana, neformalnih grupa, udruženja iz grada i regiona. Na samoj završnici svih pripremnih radova, krajem aprila, održan je još jedan događaj u samom centru. 

29. aprila vrata Grada otvorila su se za predstavnike različitih grupa i organizacija iz samog grada, kao i saradnike, kolege i partnere iz različitih organizacija iz zemlje. Kako je u kratkom zvaničnom delu rečeno, želja domaćina bila je da se zahvale svim donatorima, partnerima i saradnicima koji su tokom tri godine nesebično podržavali rad organizacije Pro.Tok21 i koji su donacijama i prenošenjem znanja doprineli postizanju ovog važnog cilja. Fizički prostor koji će biti okosnica aktivizma u Smederevu i regionu važan je temelj daljeg rasta i razvoja građanskog društva ovog dela zemlje, kao i same organizacije Pro.Tok21. 

Osnivanje GRADA deo je programa Tvoje mesto u Srbiji, koji finansijski podržava USAID, a sprovode Nacionalna koalicija za decentralizaciju, ORCA, Grupa 484 i Fondacija Jelena Šantić. Ipak, za opermanje prostora značajna je bila podrška ACT programa Švajcarske agencije za razvoj koji u Srbiji sprovodi organizacija Helvetas, kao i program Response Hub, koji sprovodi Evropski fond za Balkan.  Takođe, značajna je bila donacija lokalne kompanije Posh. Ovim pojedinačnim donatorima, kao i drugim saradničkim i podržavajućim organizacijama, kao što su Građanske inicijative, Beograska otvorena škola, CRTA i druge, domaćini su se javno zahvalili i pripremili zahvalnice. 

Društveno-aktivistički centar GRAD otpočinje svoj rad realizacijom programa čiji su nosioci udruženja, grupe i pojedinci iz Smedereva, kao i posetioci iz drugih gradova. Pozicija doma, na šetalištu pored Dunava, uz veliko dvorište, u kombinaciji sa poletnom energijom smederevskih aktivista, najavljuje zanimliave građanske i aktivističke programe tokom leta 2022. godine. 
 

Message sent.