Vesti
Održana tribina „Zdravlje na prvom mestu, vazduh na poslednjem“ u aktivističkom centru GRAD!
May 30, 2022

Održana tribina „Zdravlje na prvom mestu, vazduh na poslednjem“ u aktivističkom centru GRAD!

U četvrtak, 26. maja, u prostorijama aktivističkog centra GRAD, održana je javna tribina pod nazivom „Zdravlje na prvom mestu, vazduh na poslednjem“. Na tribini je još jednom pokrenuta važna tema o povezanosti zagađenog vazduha i narušenog zdravlja građana Smedereva. U razgovoru koji je počeo u 18 časova, Nataši Rašković je sagovornik bio naš sugrađanin Branislav Todorović, doktor medicine.

Uvaženi doktor Todorović je ovom prilikom komentarisao rezultate istraživanja uticaja aerozagađenja na javno zdravlje, koje je urađeno u okviru projekta „Ka novim partnerstvima u borbi za čist vazduh, zdravu životnu sredinu i zaštitu javnog zdravlja”, koji realizuje Centar za međunarodne i bezbednosne poslove – ISAC fond, u partnerstvu sa organizacijama Beogradski fond za političku izuzetnost, Pro.Tok21 iz Smedereva, Zrenjaninska akcija – ZRAK, a koji finansira Fond za otvoreno društvo.

Govoreći najpre o uticaju koji određene zagađujuće materije imaju na čovekov organizam, osvrnuo se na rezultate analiza zdravstvenog stanja stanovnika Podunavskog okruga, kao i izveštaja Svetske zdravstvene organizacije, da bi na kraju dao niz mogućih preporuka koje bi pomogle da stanovnici grada Smedereva  konačno prodišu.

Na kraju tribine doktor Branislav je poručio svim građanima Smedereva: „Svima nama zdravlje treba da bude na prvom mestu, a uz trenutni kvalitet vazduha koji konstantno ugrožava zdravlje svih nas, posebno osetljivih grupa, to je nemoguće. Plan kvaliteta vazduha koji važi i dalje uopšte ne sagleda zdravlje građana, te je prekopotrebno uvažiti neke od preporuka i novim Planom obuhvatiti i taj najvažniji segment. Promenimo li nešto danas, ulažemo u svoju budućnost i stvaramo zdraviju budućnost za svoju decu.“.

Ovo je samo još jedna u nizu planiranih tribina koje imaju za cilj da pomognu i uvere građane da je u cilju očuvanja zdravlja potrebno da se svi pokrenemo i pokušamo da poboljšamo kvalitet vazduha koji svakodnevno udišemo. Bez vazduha nije moguće živeti, a sa zagađenim vazduhom je teško disati.

Pročitajte celo istraživanje klikom na link.

Message sent.