Vesti
Oštra osuda sporazuma za izgradnju rafinerije u Smederevu
May 10, 2024

Oštra osuda sporazuma za izgradnju rafinerije u Smederevu

U nastavku je celo saopštenje koje su Crveni bedževi poslali medijima:

Svedoci smo činjenice da je potpisan okvirni sporazum između Vlade Republike Srbije i kineske kompanije “China Energy International Group” o izgradnji rafinerije nafte u Smederevu. Ovaj potez predstavlja katastrofalan korak za naš grad, koji je već jedan od najzagađenijih u Evropi. Pored postojećih ekoloških problema, planirani projekat dodatno će pogoršati kvalitet života i otežati ekološki položaj naše zajednice.
Smederevo ne može postati talac privatnih i političkih industrijskih ambicija koje prete da unište životnu sredinu i zdravlje svojih građana. Alarmantna je činjenica da mnogi mladi i visoko obrazovani ljudi već napuštaju naš grad, a ovakvi projekti samo će pojačati taj trend, ostavljajući Smederevo bez potrebne vitalnosti i mladosti. Niko ne pita mlade kakvu sredinu žele i kakva bi budućnost Smedereva trebalo da bude.
Zbog svega navedenog, mi, Crveni Bedževi, izražavamo oštar protest i nećemo dopustiti da se ovaj projekat realizuje bez borbe. Pozivamo sve pojedince i organizacije koji dele našu zabrinutost da se ujedine u zaštiti našeg grada i njegove budućnosti. Ne smemo dozvoliti da Smederevo bude žrtva nepromišljenih odluka koje mogu imati trajne i nepopravljive posledice.
Mi drugo Smederevo nemamo.

Message sent.