Vesti
Otpočinje projekat zagovaranja turističkih potencijala Smedereva
April 15, 2021

Otpočinje projekat zagovaranja turističkih potencijala Smedereva

Zahvaljujući podršci programa Aktivni građani - bolje društvo, udruženje Pro.Tok21 uhvatiće se narednih meseci u koštac sa zagovaranjem nove bitne teme za lokalni razvoj: turizam kao generator privrednog razvoja Smedereva.

Projekat Turizam kao generator privrednog razvoja Smedereva realizoveaće se tokom narednih šest meseci u ovom gradu. Program podrške civilnom društvu za javno zagovaranje sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost (BFPE) i Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN) Srbija. On je deo projekta Aktivni građani-bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju koji se realizuje uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Projekat teži da doprinese jačanju demokratskog društva u Srbiji, utemeljenog na kulturi učešća u političkom procesu i doslednoj demokratskoj praksi.

Tokom poslednje decenije rešenja za održivost i razvoj Smedereva nuđena su isključivo od strane donosilaca odluka, bez aktivnog učešća građana i lokalnih biznisa, i ticala su samo jednog mogućeg razvojnog toka: dovođenje stranih investitora i zapošljavanje građana. Ovakav pristup doveo je do ograničenja razvojnih potencijala, i zanemarivanja nekih od suštinskih potencijala za razvoj grada, kao što je turistički potencijal. 

Stoga je u organizaciji Pro.Tok21 osmišljen set zagovaračkih aktivnosti koje će vratiti temu u fokus javnosti i uključiti sve zainteresente i šire građanstvo u zajedničko kreiranje bolje javne politike na ovom polju. 

Suštinski cilj projekta je prioritetizovati i unaprediti javnu politiku razvoja turizma kao privredne grane u Smederevu. Kroz višemesečni rad, očekuje se da se postignu sledeći ciljevi: 
- unaprediti, tj. obnoviti informisanost šire javnosti o turističkim potencijalima grada;
- omogućiti veće direktno učešće građana u zagovaranju i kreiranju javne politike razvoja turizma; 
- uključiti lokalne biznise u zagovaranje i kreiranje javne politike razvoja turizma kroz ponuđene nove modele;  
- kreirati mrežu lokalnih biznisa sa težnjom daljeg zajedničkog istupanja u kreiranju javnih politika; 
- doprineti unapređenju javne politike razvoja turizma kroz prilog konkretnog dokumenta zasnovanog na istraživanju potreba; 
- unaprediti dijalog sa donosiocima odluka i pozicionirati status teme razvoja turizma kao jedan od prioriteta budućeg PLER-a; 
- unaprediti svest  šire javnosti o međupovezanosti sektora u lokalnom ekonomskom razvoju i važnosti cirkularne ekonomije. 

Projekat će trajati do 31. oktobra 2021. godine.
 

Message sent.