Vesti
Potraga za skrivenim aktivistima je počela!
July 03, 2023

Potraga za skrivenim aktivistima je počela!

Nije novost da u našoj zemlji, kao i u lokalnim zajednicama, nedostaje građanskog aktivizma. Ne zbog toga što aktivista nema – nego su utihnuli!

Aktivisti se uglavnom spontano okupljaju oko zajedničke ideje i svakodnevno trude da ostvare svoje ciljeve. Imaju pozitivan uticaj na svoj komšiluk, svoj grad, na celokupno društvo, ali  se uglavnom za svoje ideje bore instiktivno, bez određene sistematizacije, pa se desi da se demotivišu kada njihova akcija ne uspe. Svakom aktivisti je ponekad potrebna pomoć da bi lakše formulisao svoje ideje i osmislio buduće akcije!

Da bi naše društvo bilo bolje, neophodno je da se više građana uključi u promene i da se zainteresuje za aktivizam. 

Aktivistički centar GRAD je mesto za aktiviste i njihove ideje. GRAD pruža mentorstvo, različite vrste obuka i resurse neophodne svakom aktivisti. Međutim, te aktiviste treba naći! U nedostatku medija, treba da postoje ljudi koji će nominovati svoje aktivne komšije, prijatelje, članove porodice... 

Na taj način svako može da se priključi jačanju građanske svesti –  neko aktivno, a neko samo prepoznavanjem aktivista u svom okruženju, što je podjednako važno. Takva osoba, koja prepoznaje aktiviste, jeste aktivistički skaut.

Šta je skaut i šta on radi? Poznaješ inicijative i pojedince koji žele da menjaju društvo na bolje? Želiš da ih preporučiš?

Više o skautima saznaj u aktivističkom vodiču za skaute na linku ispod. Čekamo tvoje preporuke!

https://menjamozajedno.rs/pdf/VODIC-AKTIVISTICKOG-SKAUTINGA.pdf
 

Message sent.