Vesti
Spot i pesma Crvene kuće, o problemu aerozagađenja, premijerno prikazani u Smederevu
July 25, 2021

Spot i pesma Crvene kuće, o problemu aerozagađenja, premijerno prikazani u Smederevu

U subotu, 24. jula, u bašti kafea Etno, održano je završno veče projekta Rimotvorci, na kome je predstavljen zajednički proizvod polaznika škole repa i hip-hopa – pesma Crvene kuće.

Učenici smederevskih osnovnih i srednjih škola imali su prilike da tokom poslednja 3 meseca pohađaju školu repa i hip-hopa Rimotvorci. Tokom višenedeljnih radionica, i pojedinačnog mentorskog rada sa polaznicima, mladi reperi i reperke učili su o procesu stvaranja jedne pesme ovog muzičkog pravca. Od prepoznavanja problema u zajendici, preko određivanja teme, sklapanja rima, odabira matrice, pevanja i repovanja, sve do učešće u snimanju spota – mlladi Smederevci i Smederevke mogli su da steknu nove veštine, uz druženje i zabavu. 

Oni su takođe imali prilike da se, kroz obuku u organizaciji Pro.Tok21, i naročito nakon održanog predavanja, upute više u problematiku zagađenja vazduha u Smederevu, gde su im prezentovane ekološke činjenice i trenutno stanje po ovom pitanju u njihovom gradu. Tako je problematika ka kojoj će biti usmerena njihova pesma definisana i obrađena sa više strana, nakon čega su odredili temu i detalje kojima bi želeli da se bave u pesmi. 

Kroz ceo ovaj proces polaznike je vodio iskusni mentor, muzičar Miloš Stefanović, poznatiji pod umetničkim imenom Sinovatz, koji je skoro dve decenije stvaralac u ovoj muzičkoj branši. Stoga u potpisu ove aktivističko-ekološke rep pesme svakako stoji i njegov pečat. 
Škola hip-hopa i repa Rimotvorci bila je deo projekta koji finansira Fondacija Jelena Šantić u okviru programa Hrabri iskoraci, a koji u našem gradu sprovodi organizacija građanskog društva Pro.Tok21. Cilj programa Hrabri iskoraci je da se, korišćenjem angažovane kulture, podstaknu mladi da uzmu učešća u društvenom i kulturnom životu lokalne zajednice.

Kako je na završnom događaju rečeno, Rimotvorci će i dlaje postojati i rasti, a svoj rad nastaviće kroz neke nove projekte o kojima će javnost biti blagovremeno obaveštavana.


RIMOTVORCI - CRVENE KUĆE 

Message sent.