Vesti
Studijska poseta Švajcarskoj
October 24, 2023

Studijska poseta Švajcarskoj

Švajcarska ima dugu tradiciju u pomaganju ljudima da pronađu svoj put u svetu karijere. Ova zemlja je već pre više od jednog veka ozbiljno shvatila vođenje i savetovanje u karijeri, i vremenom su razvili sistem koji je zaista impresivan. Srbija bi zaista mogla mnogo da nauči iz ovog primera.

Švajcarska  ima mnogo državnih i privatnih institucija koje su tu da pomognu mladima da razumeju svoje karijerne opcije, međutim, ne misle samo na mlade, prate i žene koje se vraćaju na posao nakon porodiljskog odsustva, kao i starije osobe koje žele da ostanu aktivne na tržištu rada.

SDBB je nacionalni centar za stručno obrazovanje i karijerno savetovanje u Švajcarskoj. Oni deluju kao centralna tačka za deljenje resursa sa drugim centrima širom zemlje.

Zanimljivo je da švajcarski kantoni često nude više od samo saveta. Citée des Métiers du Grand Genève, Biz centri, oni imaju informativne centre sa gomilom besplatnih brošura o obrazovanju i različitim zanimanjima. Možete ih uzeti ili pozajmiti. Ako vam je potrebna internet pretraga, obično su dostupni i računari.

Nema potrebe da zakazujete unapred ili čekate na red. Možete otići do šaltera za informacije u tzv. BIZ centrima i dobiti besplatne savete o obrazovanju, obuci ili karijeri. To je posebno korisno za mlade ljude.

Organizacija po imenu Lernwerk se fokusira na podršku odraslima pri pronalaženju posla i pruža podršku mladima u njihovom obrazovanju i zaposlenju. Oni su posebno vešti u radu sa osobama koje su dugo bile nezaposlene.

Ako volite online testove, tu je i privatna institucija Getaway. One koja nudi niz testova za usmeravanje u karijeri. Na primer, Basic Check proverava vaše osnovne sposobnosti i možete ga priložiti uz svoj CV. Multicheck vam pomaže da vidite kako se vaše osobine uklapaju sa zahtevima određenih zanimanja. IdentiFy je test ličnosti, dok Way-Fi otkriva oblasti u kojima se ističete, i ovo nije samo za Švajcarsku - možete zakazati ove testove i u Smederevu, u Job info centru.

Sve ovo ukazuje na to da švajcarski sistem karijernog vođenja i savetovanja pruža vredne lekcije. Oni su centralizovali resurse, podržavaju različite grupe ljudi, i koriste digitalne alatke. Srbija bi mogla da sledi ove lekcije kako bi unapredila svoj sistem za podršku karijernom razvoju. Na taj način, olakšali bismo pristup informacijama i resursima koji su neophodni za uspešnu karijeru svakog pojedinca.
 

Message sent.