Vesti
May 12, 2023

Studijska poseta Sjedinjenim Američkim Državama

U završnoj fazi projekta Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju, u aprilu ove godine, organizovana je studijska poseta Sjedinjenim Američkim Državama koja je okupila predstavnike organizacija obuhvaćene ovim projektom.

Organizacija Pro.Tok21 je učestvovala u pomenutom projektu, koji je sprovela Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Fondacijom BFPE za odgovorno društvo i Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN) Srbija.
Učesnici su imali prijem u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu i sastanke s predstavnicima važnih organizacija u Vašingtonu i Filadelfiji, koje na različite načine osnažuju građansko društvo i s lokalnim partnerima rade na promovisanju otvorenosti i odgovornosti u vladi izgradnjom političkih i građanskih organizacija, koje se bore za ravnopravno društvo, demokratiju i žele da osiguraju da njihova vlada radi za ljude – a ne za velike korporacije (National Democratic Institute (NDI), IREX, The Center for Political Accountability, Civic Engagement Academy, Public citizen, Partnership for Transparency). 
Zatim, posetili su Svetsku banku i Amalgamated Bank, društveno odgovornu banku, koja podržava sindikate i organizacije koje rade za pravednu i poštenu ekonomiju, za ravnopravnost žena na radnom mestu i bori se protiv rasizma. O načinima za poboljšanje zdravlja, produženje života, smanjenje bolesti i invaliditeta i tome koliko je važno negovati mentalno zdravlje na radnom mestu, učesnici su razgovarali s predstavnicima U.S. National Institutes of Health i organizacije Active Minds.
Predstavnici svih organizacija i domaćini su iskoristili priliku da razmene svoja iskustva tokom učestvovanja u ovom projektu i nastaviće da se zalažu za bolje povezivanje i unapređenje saradnje javnog, civilnog i privatnog sektora u Srbiji.
 

Message sent.