Vesti
Zašto Smederevo nema snažna ženska udruženja?
July 05, 2023

Zašto Smederevo nema snažna ženska udruženja?

Veliki grad kao što je Smederevo, sa preko sto hiljada stanovnika, ima nekolicinu udruženja koja aktivno rade i kontinuirano se bore za svoja prava. Među tim udruženjima, nažalost, nije aktivističko udruženje žena, a potencijala za udruživanje i zajedničke akcije svakako ima.

Organizacija Pro.Tok21 kroz svoj aktivistički centar GRAD podržava aktivizam, gradi i širi aktivističku mrežu. U svetlu činjenice da nam je zaista potreban i ženski aktivizam, organizovana je javna diskusija: Zašto Smederevo nema snažna ženska udruženja? Diskusija je održana na platou ispred prostorija aktivističkog centra GRAD 4. jula 2023. s početkom u 18 časova.

S obzirom na to da je ova diskusija bila i prilika da se učesnice upoznaju, svaka je imala prilike da se ukratko predstavi i iznese stav o ženskom udruživanju, podeli lično iskustvo o svakodnevnim izazovima i o tome šta je neophodno menjati u našem gradu.

Ovu grupu žena različitih po obrazovanju, profesiji, godinama, interesovanjima okupila je zajednička ideja o aktivizmu. Motivi koji su okupili učesnice diskusije jesu nedovoljna edukacija o aktivizmu, usamljenost u doba posle korone i potreba za međugeneracijskim druženjem i razmenom informacija. Neki od problema u gradu koji su pomenuti jesu i nedovoljna podrška preduzetnicama, nepostojanje društvenog života za sugrađane starije od 60 godina, ženske teretane i podrška samohranim majkama i ženama u trudnoći i nakon porođaja.

Zaključak jednoipočasovne diskusije jeste da su potrebni bolja komunikacija i umrežavanje,komunikacije i organizovanje više ovakvih događaja kao i organizovanje akcija koje bi podstakle veći broj sugrađanki da se uključi. Organizacija Pro.Tok21 će i dalje podržavati svoje sugrađanke pri stvaranju udruženja i osmišljavanju akcija, kao i sve pojedince i udruženja koji žele da naš grad menjaju na bolje.

Imaš ideju, a ne znaš kako? Svrati do GRAD-a!

Message sent.