Vesti
Zvanično otvoren aktivistički centar GRAD - gradski razvojni dom
March 01, 2022

Zvanično otvoren aktivistički centar GRAD - gradski razvojni dom

U ponedeljak, 28. februara, u prostorijama novoosnovanog aktivističkog centra GRAD okupili su se saradnici i podržavaoci inicijative Crveni bedževi i udruženja Pro.Tok21, kao i predstavnici nekoliko organizacija u Smederevu, koji će biti korisnici ovog centra za pokretanje ideja i pozitivnih promena.

Aktivistički centar GRAD rezultat je višemesečne adaptacije prostora na šetalalištu pored Dunava, neposredno pored čuvene zgrade Silos. Ovaj fizički prostor nastavak je višegodišnjeg rada sa stanovnicima Smedereva, pokretanja građana i građanki na različite teme, ponajviše – oko teme zagađenja vazduha. 

Raznorodne inicijative udruženja Pro.Tok21 - od neformalnih obuka za mlade, preko ekoloških edukativnih kampanja; od konkretnog zagovaranja promena po pitanju gradskih politika o kvalitetu vazduha, upravljanja otpadom, do zagovaranja revitalizovanja vinskog nasleđa i turističkog potencijala Smedereva – tokom prethodne 3 godine okupile su oko sebe aktivne građane. Fizički prostor GRAD uobličava ovu građansku platformu i daje joj konkretne alate za dalji rast: prostor u kome se mogu održavati različiti događaji, u kome se mogu ukrstiti ideje sa ciljem stvaranja novih, povoljnijih trasa za promene u našem društvu.

Gradski razvojni dom biće mesto za podršku neformalnim i formalnim udruženjima, kao i pojedincima koji žele da pokrenu promenu. Njegov nekomercijalni koncept po pitanju programskih sadržaja trebalo bi vremenom da magnetiše nove stvaralačke energije, razmenu i udruživanje grđanki i građana sa ciljem da se dobre ideje sprovedu u delo. 

Na samom otvaranju, bilo je reči o primarnim vrednostima GRAD-a. To su ideje i ljudi. Prva slova etičkog kodeksa koji će zajedno formulisati svi korisnici jesu: SVAKA IDEJA JE VREDNA SLUŠANJA, I SVI LJUDI SU PODJEDNAKO VAŽNI. Svi gosti bili su pozvani da u zajedničku kutiju ubace papiriće sa predlozima vrednosti od kojih se nikako ne sme odstupiti u podizanju zajedničkog građanskog mosta, oslonjenog na naš novi razvojni centar. 

Gradski razvojni dom osnovan je uz podršku USAID Srbija i partnera – organizacija Nacionalna koalicija za decentralizaciju, CRTA, Fondacija Jelena Šantić, ORCA i MIRC, kao deo programa Tvoje mesto u Srbiji.

 

Message sent.